Veteriner mesleğinin haksızlıklara maruz kaldığını ileri süren Uğur bu haksızlıklara yıllardır sürdürdükleri diyalog yollarının tükendiğini artık sorunlarını kamuoyuna açık ifade etmekten başka bir yol kalmadığını savundu. Uğur: “ Bu nedenle; 2023 yılından itibaren başlayarak, sembolik kurumsal kutlamaların yanında mesleğimizin yıllardır yaşadığı hak kayıplarını, bunun toplum, hayvan ve çevre sağlığına muhtemel etkilerini kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerin dikkatini çekmek için sesimizi farklı yollarla duyurmaya çalışıyoruz.” Dedi.
Uğur mesleklerinde yaşanan sorunları şu şekilde sıraladı:
- Cenevre veteriner hekimliği sözleşmesine aykırı olarak Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve bağlı birimleri reorganizasyon adı altında kapatılmış, mesleğimize ve hayvancılığa önemli bir darbe vurulmuştur.
- Plansız arttırılan fakültelerle eğitimde nitelik tartışılır hale gelmiş, her yıl mezun olan 3000’in üzerinde genç veteriner hekim istihdam sorunu yaşamaya başlamıştır.
- Atanamayan binlerce genç meslektaşımızın umutları kırılmış, geleceklerini yurt dışında aramaya başlamışladır. İnsana yapılan yatırım boşa gitmiş, nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye başlamışlardır.
- Serbest çalışan veteriner hekimler başta E-reçete, İTS ve ATS uygulaması olmak üzere orantısız mevzuatın getirdiği ağır ceza ve baskılarla hastalarına yeterli zaman ayıramaz, işlerini yapamaz hale getirilmişlerdir.
- Sektörümüzün, mesleğimizin, ülke hayvancılığının halk ve gıda güvenliği için en büyük tehdit olan SPOT İLAÇ ile mücadele edilmemekte bu da sektörde ve hayvan sağlığı halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından önemli problemlerin önünü açmaktadır.
- Belediyelerde çalışan veteriner hekimler, merkezi ve yerel idarecilerin inisiyatif almamaları nedeniyle hedef haline getirilmiş, psikolojik ve fiziki şiddet altında ezilmiş, son çıkarılan kanunun getirdiği hapis riski altında mesleklerini bırakma noktasına gelmişlerdir.
- Veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulduğundan çalıştıkları her alanda şiddet girişimlerine açık hale gelmişlerdir.
- Gıda, ilaç ve diğer alanlarda çalışan veteriner hekimler yıllardır iş ve ücret güvencesi olmadan ağır koşullarda çalıştırılmaktadırlar.
- Özlük hakları tırpanlanmış, 1949 yılından beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı hakkı, 2006 yılında “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık” gerekçesiyle ellerinden alınmıştır.
- Yasalara göre sağlık sınıfında olmalarına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında diğer sağlık mensuplarına emeklilikte ek ilave haklar verilirken veteriner hekimler kapsam dışında tutulmuşladır.
- Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan diğer mesleklerin teknik sınıf Özel Hizmet Tazminatları arttırılırken Veteriner Hekimler teknik sınıf olmadıkları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmışlardır.
- Teknik sınıflara verilen arazi tazminatı tüm mesaileri sahada geçen veteriner hekimlere verilmemektedir.
- Bu hak kayıpları sonucu, sağlık hizmeti sınıfındaki diğer mesleklerle veteriner hekimler arasında hem çalışanlar hem de emekliler açısından maaş uçurumu oluşmuş, 5 yıl eğitim alan veteriner hekimlerle Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı diğer meslek mensupları arasında da önemli farklar oluşmuştur.
- Tüm bunlara ek olarak uzun soluklu hayvancılık politikalarının uygulanmaması ve ithalat nedeniyle yetiştirici zor duruma düşmüş, sürdürülebilir bir hayvancılık maalesef her geçen gün zorlaşmıştır. Büyükbaş ve küçükbaş alanında çalışan meslektaşlarımız yıllardır çalıştıkları bu alanı bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Bakanlık bu alanda ciddi önlemler almak, istihdam yaratmak yerine küçükbaş küpeleme işini serbest veteriner hekimlere havale ederek göstermelik bir adım atmıştır. Bu sorunlar önümüzdeki yıllarda bu alanda çalışan veteriner hekim yokluğu nedeniyle hayvancılığa daha çok zarar verecektir.
- Tüm Dünya gıda kıtlığı, zoonozlar, antimikrobiyal direnç, pandemiler gibi hayati riskler nedeniyle veteriner hekimlik mesleğini stratejik bir meslek olarak görüp desteklemektedir. Ancak ülkemizde, bırakın herhangi bir adım atılmasını her geçen gün kan kaybı devam etmektedir. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, bu alanlarda yaşanan olumsuzluklar esasen, toplum, hayvan ve çevre sağlığı ile hayvansal gıdaya ulaşmada yaşanacak daha büyük sorunlar anlamına gelmektedir.
Uğur mesajına şu ifadelerle son verdi; “ Bir dahaki Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü tüm bu sorunların çözümüne yönelik bilimsel ve etkili adımların atıldığı bir ortamda kutlayabilmek için; yetkilileri göreve, vatandaşları kendilerini de ilgilendiren bu sorunlara duyarlı olmaya, tüm meslek örgütlerimizi, mesleki sivil toplum kuruluşlarımızı ve meslektaşlarımızı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Bu amaçla yetki ve sorumluluğu Anayasamızdan, gücünü meslektaşlarından alan mesleki örgütlerimizi yakın geçmişte başlatılan etkili mücadele girişimlerini devam ettirmeye davet ediyoruz. Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.”